به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین رضا رمضانی در جمع مسلمانان و شیعیان هامبورگ ابراز داشت: حقیقت معنویت فقط و فقط در ادیان الهی قابل جستجو است و معنویتی که در مکاتب غیر الهی مطرح میشود، تنها سرابی از معنویت است نه حقیقت آن. از این رو همانطوری که عدالت، آزادی و عقلانیت از ویژگیهای اسلام عزیز میباشند، معنویت نیز از جمله ویژگیهای اسلام است که آن را در بالاترین مرتبه و مرحله مورد تاکید قرار میدهد و چه بسا همه آموزه های اسلام به نوعی با نگاه معنوی مورد نظر می باشند.
* مقصود از معنویت چیست؟
وی ادامه داد: مقصود از معنویت، آن امر غیرحسی و غیر مادّی و به تعبیر دیگر آن امرحقیقی و روحانی است که از قابلیتها وگرایشهای فطری و معنایی انسان پدید می آید و به همین جهت همه آدمیان به نوعی، به معنویت گرایش دارند. این واژه در لغت به معانی مختلفی آمده است مانند: اصلی، ذاتی، مطلق، حقیقی و ... از جمله معانی آن امر باطنی و روحانی می باشد.
مدیر مرکز اسلامی هامبورگ بیان داشت: معنویت در معنای عرفی به این معناست که در زندگی انسان روح دمیده شود. هر انسانی به طور طبیعی با توجه به گرایشهای فطری و معنائی که دارد به سوی معرفت، عشق و محبت، آرامش، تعالی، پیوند، شفقت و خوبی کشیده می شود و هرجا که زمینه وجود داشته باشد به سوی آن حقائق سوق داده میشود. از سوی دیگر در صورتی که بر روی این خواسته ها و نیازهای واقعی غبار قرار گیرد، انسان از حیات معنوی و روحانی محروم خواهد بود.
* مهمترین نکته ای که باید به آن توجه داشت
وی گفت: آدمی برای جهت دار بودن زندگی خود باید این ابعاد وجودی خود را شکوفا سازد، چراکه در غیر اینصورت بهره ای از حقیقت نخواهد داشت. شکوفا نمودن گرایشهای معنوی آدمیان، مهمترین نکته ای است که باید هر انسانی به آن توجه داشته باشد، زیرا در این صورت است که انسان خود را به غرض خلقت و آفرینش نزدیک می سازد و در غیر این صورت تمام تلاش های انسان به هدر خواهد رفت و انسان وقت خود را در غیر جهتی صرف کرده که برای آن آفریده شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رمضانی خاطر نشان کرد: دغدغه انسانِ معنوی آن است که به « خود اعلی » بپردازد و آن را درست بشناسد و از زندگی با گمان و وهم و خیال، دوری گزیند و به سوی حیات معقول برود. حیات معقول آن حیاتی است که در آن هدف متعالی است و راه معنوی است و برای سیر و سلوک، انگیزه و شوق و ذوق وجود دارد و برای آن همواره تلاش می شود و لحظه ای از تلاش فاصله گرفته نمی شود، بلکه انسان معنوی رسالت خود را در این میبیند که خود را بشناسد و حقیقت خویش را پس از شناخت صحیح، باور کند و مسیر زندگی را در آن جهتی قرار دهد که خدای حکیم او را برای آن آفریده است.
* انسان معنوی کیست؟
وی افزود: با مرور و بررسی آیات و روایات این نتیجه به دست می آید که انسان معنوی به انسانی گفته می شود که زندگی را در بعد حیوانی و طبیعی خلاصه نمی کند، بلکه این ابعاد را وسیله و ابزاری می داند برای آن بعد حقیقی که همان بعد روحانی، باطنی و معنوی است. انسان معنوی برای اینکه خود را به مرحله کامل حیات برساند، همواره خود را در مسیر بندگی حق قرار میدهد و در تلاش است از خودخواهی و خود وهمی و خود پنداری نجات یابد.